1R8A0459

Bruggenbouwers in de technologie – Harald de Wilde (Cisco)

Je kunt je radio niet aanzetten of het is het Internet of Everything. Harald de Wilde, Strategic Channel Developer bij Cisco is aan het woord. Hij is de tweede spreker vanavond. Een wervelwind van interessante informatie brengt hij in korte tijd naar het publiek. “Dat alles vanzelf gaat, gaan we daar komen?”

Ooit studeerde hij commerciële economie. “Een waardeloze studie”, grapt hij. Vanuit de auto in het jaar 2000 zag hij het pand van Cisco. Het nummer èèn bedrijf, vertelde zijn vader. “We hebben de ambitie om de nummer 1 van de planeet te worden”, zegt De Wilde gedreven. Hij vertelt verder over het Internet of Everything. “Wij denken dat het Internet of Everything groter gaat zijn dan de Industriële Revolutie was.” Volgens Cisco moet het een intelligente, beheersbare en veilige infrastructuur bieden die kan schalen tot miljarden context-bewuste apparaten. Een uber intelligent netwerk. Hij verduidelijkt meteen zijn statement. “Zie je dat?” Hij wijst naar de Metcalfe’s law, een telecomwet. “Dat betekent dat we elk jaar 66% meer bandbreedte krijgen. We gaan dus meer data produceren.”

Het Internet of Everything is pure noodzaak. De Wilde ondersteunt dit statement met cijfers die zijn afgegeven door de VN. Steden worden steeds groter. De komende vijf jaar zijn we met 500 miljoen mensen extra. “Zien we de noodzaak?” Ondertussen staat De Wilde fier overeind. „De bevolking neemt zwaar toe. Dit genereert heel veel data.” In 2046 zijn er 9 miljard mensen op de wereld, gaat hij verder. “Dat geeft de noodzaak wel weer.”

De Wilde stelt tussendoor een vraag aan het publiek: “Heeft er iemand een connected weegschaal?” Iemand uit publiek: “Ik heb wel een connected barbecue.” De Wilde: “Precies! Zo zie je hoe je vlees op temperatuur komt, enzovoort. Dit soort dingen zijn er vandaag de dag. Waarom praten wij dan over Internet of Everything? Als je mensen, processen en dingen met elkaar connect, dan gebeuren er slimme dingen”, antwoordt hij zichzelf. En communicatie is ook belangrijk, benadrukt hij. “Als we machines met machines laten communiceren, dan is dat tof, machines met personen is super tof en personen met personen doen we dagelijks. Maar juist die mix is interessant.”

Geboeid is De Wilde ook over de mogelijkheden van veiligheidscamera’s. Dat je zo iemand van bijvoorbeeld de IS in een menigte kan vinden. Daar een foto van maken en dat doorsturen naar telefoons van de beveiliging. De Wilde is er zeer over te spreken. Hij somt meerdere voorbeelden op. Zoals Rijkswaterstaat, die erg druk is met zichzelf sturende wegen. “Op landsniveau is het niet te bevatten hoe groot dit is.”

Clouds. Dat is het volgende wat de enerverende De Wilde aanraakt. “Wij hebben een visie op de cloud. Zou het niet mooi zijn om net als bij het internet allerlei verschillende netwerken met elkaar te koppelen. Allerlei clouds met elkaar verbinden, dus een intercloud.” Cisco wil diensten gewijs een cloud laten aansturen. Het gaat om efficiency. Als je data eerst uit je netwerk moet halen naar je cloud, ben je te laat. Het is een uitdaging om het realtime te houden. Door de verwerkingstijd kan de relevantie verdwijnen. “Doe dat dan aan de rand van het netwerk”, zegt De Wilde. “Oppakken, activeren en weer terugbrengen. Zorg ook dat je een netwerk bouwt dicht bij waar de data gegenereerd wordt.” En daar heb je slimme technologie voor. “Het is open, we geven het aan de community.” Cisco vindt dat het netwerk het platform moet zijn. “Laat ons die iPhone zijn, laat anderen de app zijn. We kijken naar de grote vraagstukken, waar we grote fabrieken slim maken.” De Bruggenbouwer, dat is Cisco op het technische vlak.

Delen:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *