1R8A0408

De mogelijkheden die Nedap biedt voor retail – Hilbert Dijkstra

Waar kennen we Nedap van? Vraagt Hilbert Dijkstra, product manager van Nedap, het publiek. Hij begint met een stukje historie. In 1922 werd Nedap opgericht in Amsterdam en in 1945 vertrokken ze naar Groenlo, omdat ze graag een eigen kantoor wilden. Ze begonnen met bakeliet, maar legden zich al gauw toe op de elektronische component. Nedap stopte met de toeleveranciers en richtte zich meer op slimme hardware en software. “Wat ik een aansprekende term vind is: Technology is about looking.” Hij vertelt verder over hoe de ontwikkelde technieken goed toepasbaar zijn voor een boer. “We hebben een sensor ontwikkeld waarmee we veel informatie verzamelen. Door een koe een stappenteller te geven, weten we ontzettend veel.” Als een koe zwanger is, loopt die veel meer. Maar ook door te weten waar een koe zich bevindt in het weiland, weten we meer en kan daar ook weer informatie uit worden gehaald. “Als de koe later dan de rest van de koeien eet, weten we dat er iets aan de hand is.”

Dijkstra, die voor Nedap Retail werkt, vertelt over de H&M poortjes, die ze onder andere ontwikkelen. Deze producten breiden ze uit. Dankzij infrarood zie je hoeveel en hoelang mensen in een winkel zijn geweest. Naast een klantenteller kun je zien welke kleding de winkel binnenkomt en er uitgaat. “Doordat wij zien wie welk item koopt, kan de winst vergroot worden. We breiden onze sensoren uit op functionaliteit.” Ontzettend veel retailers doen het slecht, gaat Dijkstra verder. “Maar ook heel veel doen het erg goed, zoals Zara en H&M.”

Nedap vindt dat onze software open moet staan voor verschillende systemen. Hij legt verder uit wat de mogelijkheden zijn van de poortjes: “Als er een alarm afgaat bij een poortje, kunnen we nu praten met een camera systeem. Het is mogelijk om een foto van een desbetreffende persoon te maken en die naar de telefoon van een securitygard te sturen. Zo creëren we een netwerk van sensoren, wat retailen een stuk gemakkelijker maakt.”

Delen:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *