Rutger_Rienks

Landelijke Politie – Rutger Rienks

Rutger opent zijn presentatie met de vraag of er pers in de zaal zit. Hij geeft aan dat hij hier niet staat om het verhaal over en namens de KLPD te vertellen. Een interessante opening waardoor de mensen iets verder op het puntje van een stoel gaan zitten. Predictive Policing, is een onderwerp dat boeit.

“Hoe mooi zou een toekomst zonder criminaliteit zijn? De kans dat we dit op korte termijn bereiken is echter klein”, zegt Rutger. Voor een goede voorspelling is volgens Rutger een duidelijke regelmaat nodig, het ontdekken van een duidelijk patroon. Eén van de taken van de KLPD is het anticiperen op risico’s. Dat begint met het vergaren van informatie, data. Op basis daarvan worden risico’s bepaald en ingeschaald. De politie anticipeert nu vaak op basis van resultaten uit het verleden. Rutger geeft een voorbeeld hoe zij te werk gaan bij mogelijke ontmoetingen van topcriminelen. Het streven is hen op heterdaad te betrappen. Maar hoe zorg je er nu voor dat dit lukt? Men kijkt hierbij onder andere naar locaties van vorige ontmoetingen, de frequentie daarvan en andere waarschijnlijke locaties voor een toekomstige ontmoeting. Op basis van onder andere deze gegevens anticipeert de politie in deze situaties.

Een tweede voorbeeld gaat over het verzamelen van bewijslast voordat een delict plaatsvindt. Op basis van diverse variabelen en indicatoren probeert de politie het net al te sluiten. Maar wanneer grijp je nu in? Dat is lastig inschatten. De zogeheten drempelwaarden zijn er wel, maar variëren per situatie. In veel gevallen velt de rechter een oordeel. De kunst is om niet alleen om te achterhalen welke methode nu de meest nauwkeurige voorspelling oplevert, maar ook of je hieruit gefundeerde conclusies en kruisverbanden kunt leggen.

Aan het einde van zijn presentatie geeft Rutger een voorbeeld van een klein, maar succesvolle toepassing van Big Data. Zo is de drugsvangst bij drugsrunners toegenomen op basis van deze als-dan-anders-vuistregel: Als persoon ‘x’, ‘y’ keer van Maastricht en Rotterdam en weer terug rijdt in ‘z’ tijd, en heeft een drugsverleden, dan is het een drugsrunner. Uiteraard is dit niet waterdicht. Het zorgde ervoor dat de drugsvangst op deze route van 5 naar 1000 gram per vangst toenam.

Volgens Rutger zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoewel ook bij de KLPD de toepassing van Big Data nog in de kinderschoenen staat, zijn ze wel voorbereid op de toekomst. Ze beschikken al over diverse systemen en programma’s waarmee veelbelovende voorspellingen gedaan worden. Ook hier geldt: hoe groot is de nauwkeurigheid en eventuele bijkomende risico’s? De toekomst zal het leren.

Delen:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *