Data Donderdag #10

Marcel van der Kuil – MedTech Professional en CEO SensoRun

Wat hebben hardlopen en data science met elkaar gemeen? Heel veel, zo blijkt. Marcel zal vertellen hoe dat precies in elkaar zit.

“Data Science lijkt mainstream te worden. Elk bedrijf moet tegenwoordig een data scientist aan boord hebben. Er moet iemand zijn die naar data kijkt en er betekenis aan kan geven. Een andere trend is Real World Data: data die mensen over zichzelf in het dagelijks leven vastleggen en die mogelijk willen delen met bijvoorbeeld verzekeraars. Nog een trend is Portable-Wearable-Implantable. Dat wat we nu dragen – bijvoorbeeld een smartphone of medische apparaten – gaat het lichaam in en levert data op. Mijns inziens bieden deze ontwikkelingen op het gebied van Big Data kansen, om bijvoorbeeld gedrag van mensen of dieren te beïnvloeden en daarmee een blijvend effect te creëren. De datakwaliteit en modelkwaliteit moet dan wel goed zijn, zo moet het bijvoorbeeld volgens de wetgeving en geldende moraal gaan en er is visie en creativiteit nodig.

Ik zag paar jaar geleden een duidelijk verband tussen wetenschap en de sport die ik beoefen: hardlopen. Wat wilden wij nu doen als startup? Onze expertise ligt in sensorgebaseerde metingen, kijken naar hoe het lichaam beweegt en hoe we daarop persoonlijke feedback kunnen geven. Wat wij graag willen is mensen kennis over hardlopen aanreiken, zodat er een soort veiligheidsgordel ontstaat. Zie het als een soort coach in je smartphone, die aanwijzingen kan geven en feedback over hoe je het doet. Als we hardlopen kunnen we een enorme hoeveelheid data genereren. Daar wordt tot nu toe weinig mee gedaan, maar hoe zou het nu zijn als we bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor blessures door toepassing van deze data?

“Wat wij graag willen is mensen kennis over hardlopen aanreiken, zodat er een soort veiligheidsgordel ontstaat.”

We zagen drie uitdagingen: lopers die nu starten raken sneller geblesseerd dan voorheen, en stoppen veel eerder. Hardlopen wordt populairder, extremer en trekt mensen aan die niet goed weten wat ze doen. Apps en gadgets zijn tegenwoordig een must voor veel lopers, ook al lijken de meeste lopers niet met deze data overweg te kunnen. Onze conclusie was: voor veel mensen is hardlopen lang nog niet zo leuk. Dat willen we verbeteren. Hoe kun je iemand laten genieten van hardlopen en er ook nog eens voor zorgen dat hij of zij dit langer volhoudt door bijvoorbeeld blessures te voorkomen?

Er zijn ontzettend veel hardloop-apps en die door een groot aantal wordt gebruikt. Deze geven je echter alleen basisfeedback. Het lijkt niet op wat een goede coach zou doen en dat mogen wij best als teleurstellend benoemen. Die apps geven geen antwoorden op vragen zoals: ben ik klaar voor een marathon? Innovatie is dus nodig! Er zullen apps moeten komen die hier mogelijkheid toe bieden en beschikbaar worden gesteld voor de massa. Dat is ons doel!

Op dit moment laten wij lopers met meetapparatuur lopen. De sensoren zitten in het pak en in de schoenen. In de rugzak van de loper zit een tablet die data ontvangt. Door data op deze manier te analyseren kunnen we zien wanneer de vermoeidheid toeslaat en welke ledenmaten overbelast raken. Biomechanische bewegingspatronen creëren, gedurende de inspanning, dat is de business case. Het einddoel is een ‘next gen running app’ die in real time laat zien hoe jij beweegt en hoe dat eruit ziet. Onze kennis markeert waar het niet goed gaat, bijvoorbeeld in vele knieën. Doordat al deze data geleverd wordt kunnen wij volgend jaar met topsport beginnen. Coaches kunnen direct aan de slag. De app is er nog niet, maar uiteindelijk moet die voor iedereen beschikbaar worden en gratis zijn.

data_spreker-3.2_Marcel-v2-2

 

Delen:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *