Data Donderdag #10

Niek Temme – Business Analytics Consultant – DeltIQ Group

De slimme thermostaat zien we steeds vaker. Maar hoe ontwikkel je een slimme thermostaat met behulp van machine-learning en big-data technologie?

De slimme thermostaat zien we steeds vaker. Maar een thermostaat die zelflerend is met de hulp van big data is er nog niet. Die heb ik een gemaakt.

In december 2014 ben ik in mijn eigen huis met het project gestart. Ik wist niks van cv-ketels, alleen dat de ketel die wij hadden, ouderwets was. Ook had ik geen idee hoe een thermostaat werkte. Dat wilde ik dus eerst leren. Ik heb een hub aangesloten op de thermostaat die voor mij data naar de cloud stuurde zodat ik de verzamelde data kon analyseren. Ik wilde duizend waardes per seconden verzamelen. In een jaar leverde me dat 800 gigabyte aan data op, en dat was slechts voor één persoon. Door compressie heb ik dit met 90 procent naar beneden kunnen halen.

“Uiteindelijk leerde mijn thermostaat dat het efficiënter kon dan standaard was. Dus werd mijn verwarming energiezuiniger.”

Het laatste stukje was de analyse. De data gaf mij inzicht hoe de thermostaat werkte. Ik kwam erachter dat de cv-ketel standaard zes keer per uur werd aangezet. Als de temperatuur in huis hoger moest worden, werd de ketel langer aangezet. Hierin ontdekte ik een bepaald patroon: de eerste keer dat de ketel werd ingeschakeld, werd het huis zes minuten verwarmd, vervolgens vijf minuten en zo verder.

Mijn doel was om achter het meest efficiënte patroon te komen om een kamer te verwarmen, dan wel de temperatuur gelijk te houden. Ook door gebruik te maken van gegevens over de binnen- en de buitentemperatuur. Misschien was het efficiënter om de cv-ketel één keer heel lang, of juist meerdere keren gelijkmatiger in te schakelen. Uiteindelijk leerde mijn thermostaat dat het efficiënter kon dan standaard was. Dus werd mijn verwarming energiezuiniger.

Het belangrijkste dat ik geleerd heb van mijn project, is dat, voordat ik startte, ik heel goed moest nadenken over hoeveel waardes ik wilde verzamelen. Dat is namelijk bepalend voor het algehele eindresultaat.

Niek Temme

Delen:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

LEAVE A REPLY

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *